15 January 2016

KatarakPenulis                         : Fitri Hussin
Penerbit                       : Grup Buku Karangkraf
Jumlah Helaian            : 536 muka surat
Harga Pasaran             : RM 21.00 (SM), RM 24.00 (SS)


            Novel ini dimulakan dengan pertemuan lima orang mahasiswa di sebuah universiti yang akhirnya menjadi sahabat karib iaitu Zamri, Azrul, Anas, Wadi, dan Fadhil. Zamri pada asalnya tidak pun dikenali oleh sesiapa kerana tidak mempunyai sebarang keunikan, tidak seperti rakan-rakannya yang lain. Namun, dia mula terkenal di universiti apabila blognya iaitu Rumah Telus mula berkongsi cerita dan isu-isu panas yang berlaku di kampus. Blog tersebut sering dikunjungi oleh mereka yang ingin mengetahui kisah sebenar di sebalik isu-isu tersebut.

            Bermula dengan projek memikat seorang siswi untuk Azrul, mereka berjaya menyelesaikan pelbagai masalah dengan cara yang unik dan menarik. Walau bagaimanapun, mereka mula diuji dengan pelbagai kejadian yang tidak diingini setelah projek memikat tersebut berjaya. Seorang demi seorang daripada mereka ditimpa kesulitan yang hebat dan menggemparkan. Mereka difitnah, dikeji, dan dibenci oleh masyarakat kampus dan diuji dengan pelbagai masalah yang rumit untuk diselesaikan.

            Saya bukanlah seorang pembaca tegar novel tetapi hanya meminati novel bergenre thriller atau sejarah. Pertama kali saya membaca novel ini, kaedah penulisannya nyata berbeza dengan kaedah yang diguna pakai oleh novelis thriller terkenal iaitu Ramlee Awang Mursyid. Novel ini mudah difahami dan dihayati kerana penulis berjaya menceritakan setiap perkara dengan lengkap dan teliti. Kronologi peristiwa yang berlaku pula mempunyai banyak unsur kejutan.

            Gaya bahasa yang digunakan juga memudahkan lagi pembacaan. Saya agak kagum dengan kemampuan penulis menghuraikan segala perkara termasuk maksud Upacara Pengenalan yang dihadiri oleh Zamri dan artikel-artikel yang dimuatkan dalam blog Rumah Telus dan MP. Kisah yang diceritakan pula tidak klise walaupun ia berkenaan dengan realiti hidup di universiti.

            Namun begitu, penghuraian yang dilakukan oleh penulis kadangkala mengganggu pembacaan saya contohnya ketika projek memikat berlangsung. Walaupun penulis sedaya upaya memberikan gambaran jelas tentang keadaan tersebut, saya, seorang yang lebih mementingkan point penting, hanya melompat ke perenggan seterusnya kerana begitu teruja untuk mengetahui sama ada mereka berjaya atau tidak. Saya juga bersetuju untuk mengatakan bahawa singkatan yang digunakan agak banyak dan mengelirukan.

No comments:

Post a Comment