27 December 2014

Virus Shortcut

          Saya selalu mendengar rungutan daripada rakan-rakan yang menyatakan bahawa pendrive mereka terkena virus. Apabila saya meminta untuk diperiksa, rata-ratanya terkena virus shortcut. Virus ini biasanya diperoleh daripada komputer yang dikongsi seperti di kafe siber, kedai cetakan, dan pusat komputer.

          Virus ini tidaklah terlalu merbahaya tetapi amat mengganggu kerana ia menyembunyikan file yang sudah disimpan di dalam pendrive tersebut. Bagi mereka yang tidak mengenali virus ini, ia biasanya akan menukar file yang ada kepada shortcut. Jadi, apabila kita ingin membuka file melalui shortcut tersebut, kita tidak akan berjaya kerana sistem tidak dapat mencari sumber asal file tersebut yang sudah pun disembunyikan oleh virus ini.

          Oleh yang demikian, saya ingin berkongsi langkah-langkah untuk memadamkan virus ini daripada pendrive. Tutorial ini saya dapat dari blog juga tetapi saya lupa nama blog tersebut. Kepada pemilik asal tutorial ini, saya ingin berterima kasih kerana berkongsi tutorial yang sangat berguna ini dan saya juga ingin memohon izin tuan untuk berkongsi di blog saya pula.

  1. Kenalpasti lokasi pendrive sama ada di G:, H:, I:, J:, atau selain daripada itu melalui My Computer.
  2. Scan pendrive tersebut menggunakan antivirus yang terdapat dalam komputer anda.
  3. Dalam My Computer tadi, klik pada butang Organize yang ada di bahagian atas. Kemudian, pilih Folder and search options.

  4. Di bahagian View, klik pada pilihan Show hidden files dan kosongkan pilihan Hide extensions dan Hide protected. Setelah itu, klik butang OK.
  5. Klik butang Start di desktop. Dalam kotak Search programs and files, taipkan Run dan tekan Enter di papan kekunci.
  6. Buka aplikasi command dengan menaip cmd dalam ruangan yang disediakan dan klik butang OK.

  7. Dalam aplikasi ini, taipkan attrib -h -r -s /s /d g:\*.* dan gantikan huruf g dengan lokasi pendrive anda. Kemudian, tekan butang Enter dan tunggu sehingga arahan berikutnya muncul.

  8. Buka lokasi pendrive tadi dan padamkan semua shortcut files yang ada.
  9. Dalam My Computer, setkan semula Folder and search options kepada keadaan asal.
          Mudah sahaja cara untuk memadam virus shortcut dalam pendrive. Selepas ini, bolehlah anda kongsikan dengan rakan-rakan anda pula. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment